Select your language at the top of the page

Sommaren går mot sitt slut och för många börjar nu vardagen – både hemma och på jobbet. Med detta informationsblad vill samfällighetens styrelse påminna om hur det fungerar hos oss på Idtjärnet och vilka regler som ska följas så att vårt liv tillsammans i vårt fina område blir så enkelt och friktionsfritt som möjligt

Hur soporna hanteras är en stor källa till irritation. Många boende irriteras av att grannar är slarviga med sina sopor. Styrelsen önskar att alla gör rätt när sopor slängs.

o Lägg rätt saker i rätt tunna.

o Sortera ut förpackningar.

o Lägg inget på golvet i soprummen.

Sedan 1 januari är det inom EU lag på att alla hushåll ska sortera ut sitt matavfall och lägga det i komposttunna. Alla soprum på Idtjärnet har bruna tunnor för detta. Endast den bruna påsen får användas. Att lägga plastpåsar i komposttunnan är helt förbjudet. Bruna påsar finns att hämta i soprum 2 och 6.

Resten av soporna läggs i de gröna tunnorna. Men då måste förpackningar av papper, plast, metall och glas sorteras ut först. Dessa får inte läggas i tunnorna. 

Förpackningar sorteras i återvinningsstationen uppe på Idtjärnsgatan eller i soprum 4, 5, 6 eller 7.

Lägg matavfall i denna tunna.
Lägg restavfall i denna tunna.

Återvinningstationen töms och städas av Göteborgs Stad. Där kan alla – alltså inte bara vi som bor på Idtjärn – lämna sina förpackningar.

Ordningen vid stationen är inte den bästa. I sommar har mycket avfall dumpats bredvid behållarna. Allt från TV-apparater till madrasser.

Det räcker att besöka Facebook-gruppen Vi som bor på Idtjärnsgatan, för att förstå att boende är mycket irriterade på skräpet.

Den som ser nedskräpning bör anmäla detta till Göteborgs Stad. Det sker via stadens hemsida.

Tänk på att det inte bara är boende som kan använda stationen.

 

 

Miljöfarligt avfall och elektronik är exempel på avfall som inte kan lämnas i soptunna eller i förpackningsinsamlingen. Den typen av avfall lämnas istället på en återvinningscentral. Nära oss finns Kretsloppsparken i Alelyckan och Tagene återvinningscentral.

Trädgårdsavfall är ett annat exempel på avfall som varje fastighetsägare måste ta om hand själv. Det får inte tippas utanför den egna tomten, varken på samfällighetens mark eller på kommunens mark.

Detta avfall kan lämnas till en återvinningscentral.

Vid varje städdag ställer samfälligheten ut sopcontainrar på tre ställen. Men de är till för trädgårdsavfall från våra gårdar och rabatter.

Våra gårdar får inte användas som parkeringsplatser. Det har tyvärr blivit vanligare att bilar står länge på gårdarna. Det är tillåtet att köra in en bild för på- och avlastning. När detta är klart måste bilen köras ut igen.

Gårdarna ska vara en säker miljö för våra lekande barn. Det är naturligtvis inte heller tillåtet att blockera gårdarna för utryckningsfordon

Varje fastighet har ett garage. Samfälligheten äger garagen och hyran för garagen ingår i samfällighetsavgiften. Garagen är försäkrade och i försäkringsvillkoren ingår att de bara får användas för parkering av fordon. Det är alltså inte tillåtet att använda garagen som allmänt förråd. Det lilla utrymmet längst in får naturligtvis användas som lagringsplats.

Brandfarliga vätskor får självklart inte finnas i garagen.

Garagen inspekteras med jämna mellanrum och den som inte följer reglerna får göra en rättelse.

Om ett garage används i strid mot reglerna och exempelvis en brand inträffar, kan den som brutit mot reglerna bli ansvarig och ersättningsskyldig.

Allt i denna information, finns mer utförligt på vår hemsida. Där finns bland annat länkar till Göteborgs Stads hemsida och dess information om exempelvis regler kring sopor och avfall. På hemsidan finns också bilder och filmer som visar vårt fina område.

Gör ett besök på idtjarnet.se