Select your language at the top of the page

Betalkanalerna försvinner

o Betalkanalerna försvinner ur samfällighetens TV anläggning.
o De fria kanalerna blir kvar.
o Förändringen sker den 1 mars 2021.

Detta beror på att vår tekniska leverantör sagt upp avtalet som hanterar teknisk service och betalkanaler.

För att fortsätta som hittills med TV-anläggningen skulle vi behöva investera i ny teknik och hitta någon som kan administrera betalkanalerna. Detta har visat sig mycket dyrt respektive omöjligt.

Den enkät som genomfördes under hösten visade att hälften av de svarande använder TV anläggningen för sitt tittande. Enkäten besvarades av 84 fastighetsägare och 43 uppgav att de använder TV anläggningen.

Styrelsen inriktar sig nu på att hålla igång anläggningen med de fria kanalerna . Detta kräver en liten investering och ett billigt serviceavtal.

De fria kanalerna kommer i första hand från Sveriges Television och finansieras via en särskild skatt som alla betalar. TV 4 är reklamfinansierad och därför gratis att titta på. Godare och Tvodster är kommersiella kanaler med inriktning på mat och nöje. Godare ägs av Schibsted och Tvodster är svenskägd.

Förändringen innebär att samfällighetsavgiften kommer att sänkas med 130 kr i månaden från den 1 mars nästa år. Detta motsvarar alltså 1 300 kr för 2021


Den som i fortsättningen vill titta på betalkanaler, måste lösa detta på egen hand. Det finns flera olika alternativ:

o TV via fiber. Här krävs att man har fiber indragen i huset. De flesta telecombolag säljer TV tjänster. Detsamma gäller exempelvis Com Hem och statliga Boxer.

o TV via antenn . Idtjärnet ligger bra till i förhållande till TV sändaren i Brudaremossen. En enkel antenn kan göra det möjligt att ta in hela Boxers utbud. Läs mer här boxer.se I många fall men inte i alla kan det räcka med en inomhusantenn. Det beror på var det aktuella huset ligger.

o TV via parabol. Viasat och Canal Digital är två leverantörer av paraboltjänster. Se mer på viasat.se och canaldigital.se

o TV via mobilt bredband. Detta alternativ liknar fiber alternativet, men kräver ett särskilt abonnemang. Här är det viktigt att förstå vilken hastighet man får och vilka datamängder som ingår. Här finns mer information mobiltbredband.se


Här finns mer information om vilka vägar som TV signalerna kan ta sig in i ett hus: tvabonnemanget.se/signalmottagning

Här finns en mycket bra guide till leverantörers olika TV paket konsumentguiden.se

Den som inte har fiber indragen, kan få det genom att vända sig till Telia för beställning. Den sidan finns här: anslutning.telia.se Kostnaden ligger på runt 20 000 kr.

De företag som levererar internetanslutning till Idtjärnet finns här bredbandswebben.se


Samfällighetens styrelsen svara gärna på frågor med anledning av den här informationen. Ställ i så fall din fråga i formuläret på hemsidan som du hittar här: idtjarnet.se/kontakt/

Använd formuläret med rubriken Kontakta styrelsen.


Med detta vill styrelsen för Samfälligheten önska alla boende på Idtjärn en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Vi hoppas verkligen att 2021 blir ett år där vi kan leva mer normalt och inte behöva tänka på smittorisker!

Här finns informationsbladet för nedladdning.

 

Fria kanalerna är:
SVT 1, SVT 1 HD, SVT 2, SVT 2 HD, SVT 24,
SVT 24 HD, TV 4, TV 4 HD, TV6, SVT Barn,
SVT Barn HD, Kunskapskanalen,
Kunskapskanalen HD, Godare och Tvodster.